Gotowanie

Jak szybko rozmrozić mięso?

Jak szybko odmrozić mięso?
Designed by Freepik

Nadmiar niewykorzystanego mięsa dobrze jest zamrozić, aby móc je wykorzystać ponownie, a nie spisywać na straty. Problemem może okazać się jego szybkie przygotowanie do dalszego gotowania. Jak rozmrozić mięso? Jest na to kilka sposobów!

Rozmrażanie mięsa krok po kroku

Pamiętaj o tym, że wkładając mięso do zamrażalnika, powinno być ono już poporcjowane. W innym przypadku, może być bardzo trudno rozdzielić jeden plasterek schabu od drugiego czy filety z kurczaka na mniejsze porcje.

Często wykłada się mięso na blat, aby po prostu osiągnęły temperaturę pokojową. Nie jest to dobra praktyka, ponieważ zbyt długie przebywanie surowego mięsa w ciepłym pomieszczeniu, może powodować rozwój bakterii. Jeśli korzystasz z tej metody, kontroluj mięso i w odpowiednim momencie przełóż je do lodówki.

Aby szybko odmrozić mięso, możesz je zanurzyć w wodzie. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby wymieniać ją co pół godziny. Woda musi być też zimna.

Najlepszym sposobem jest włożenie mięsa prosto z zamrażarki do lodówki. Jest to jednak metoda dość wolna, dlatego lepiej zaplanować ją z wyprzedzeniem. Takie mięso może się rozmrażać nawet kilkanaście godzin.

Mięsa nie wolno też zamrażać ponownie, dlatego koniecznie po odmrożeniu, musisz poddać je obróbce termicznej.

Jej dom to centrum dowodzenia: miejsce pracy, kreatywnego spędzania wolnego czasu i źródło rozrywki. Miłośniczka oglądania filmów i seriali, a także gier planszowych. Prowadzi własną działalność związaną z marketingiem, a po godzinach tworzy bloga Rozdomowiona, na którym przekonuje, że dbanie o dom może być proste i przyjemne.
Joanna Brzykcy
Polecane artykuły
Gotowanie

Rozgrzewające leczo - najlepszy przepis

Najlepszy obiad na chłodne dni? Oczywiście, że leczo. Ta popularna na Węgrzech potrawa znakomicie sprawdza się zwłaszcza jesienią oraz zimą.
Czytaj więcej
Gotowanie

Jak zrobić gofry bez laktozy i glutenu?

Jak zrobić gofry bez laktozy i glutenu? Podrzucamy kilka przepisów na słodko i wytrawnie, z wykorzystaniem różnych mąk.
Czytaj więcej
Gotowanie

Jak nauczyć się gotować?

Chcesz nauczyć się gotować, ale nie wiesz, od czego zacząć? Zobacz, jakie pierwsze kroki podjąć w drodze do zostania kucharzem.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *