Gotowanie

Jak przechowywać babeczki?

Jak przechowywać babeczki?
Fot. utroja0 / Pixabay

Zastanawiasz się, w jaki sposób przechowywać ulubione babeczki, aby nie wyschły i po kilku dniach nadal można było je spożyć? Przeczytaj!

Babeczki i muffinki lubią chyba wszyscy. Ten przyjemny deser można przygotować w mgnieniu oka i poradzi sobie z nim nawet ktoś, kto dopiero zaczyna przygodę z wypiekami. Jak odpowiednio przechowywać babeczki, aby zachowały świeżość na dłużej?

Muffinki i babeczki bez kremów

Babeczki są jedną z tych słodkich przekąsek, które zachowują świeżość dość długo. Dlatego to idealny deser do przygotowania w wolnej chwili w większej ilości, którym potem przez kilka następnych można się delektować. Aby pozostały świeże jak najdłużej, a ich ciasto nie wyschło, babeczki i muffinki najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku – plastikowym, szklanym, bądź metalowym. Ważne, żeby pojemnik był szczelnie zamknięty. W przypadku babeczek bez kremu nie musimy trzymać ich w lodówce.

Fot. Дмитрий Дмитрий / Pixabay

Babeczki z kremem

Jeżeli przygotowaliśmy babeczki z kremem i owocami, należy włożyć je do szczelnie zamkniętego pojemnika i przechowywać w lodówce. Takie babeczki jednak nawet leżąc w lodówce, będą dobre do spożycia przez krótszy czas niż muffinki i babeczki bez kremu – pamiętajmy, że krem na bazie mleka, czy śmietany może szybko się popsuć, a spożycie nieświeżego kremu może być szkodliwe dla zdrowia.

Pasjonatka dobrych książek. Pracuje jako redaktorka i dziennikarka. Prywatnie z przyjemnością dba o domową przestrzeń, uprawia rośliny - od kolendry, po orchidee, a także próbuje grać na pianinie.
Polecane artykuły
Gotowanie

W poszukiwaniu wyjątkowych smaków: Ciastka i ciasteczka

Zapach świeżo upieczonych ciastek i ciasteczek kusi każde podniebienie. Odkryj bogatą ofertę  i zaspokój swoje słodkie zachcianki.
Czytaj więcej
Gotowanie

Kawa: Historia, rodzaje i sposoby parzenia aromatycznego napoju

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, cieszący się ogromną popularnością ze względu na swoje pobudzające właściwości i niepowtarzalny smak.
Czytaj więcej
Gotowanie

Jak zmniejszyć ilość wyrzucanych produktów spożywczych w kuchni

Zmniejszenie ilości wyrzucanych produktów spożywczych w kuchni to ważny krok w kierunku redukcji marnotrawstwa żywności i ochrony środowiska naturalnego. Około jedna trzecia żywności produkowanej na świecie jest marnowana, a wyrzucenie jedzenia przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych, co ma negatywny wpływ na klimat. Jednak, istnieją proste sposoby, aby zmniejszyć ilość wyrzucanych produktów spożywczych w kuchni.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *