Gotowanie

Czy można mrozić ciasto do pizzy?

Czy można mrozić ciasto do pizzy?
Photo form: PxHere

Przygotowując domową pizzę czasem może nam wyjść nieco więcej ciasta. Co wówczas zrobić z nadmiarem? Czy ciasto do pizzy można mrozić? Odpowiadamy!

Tak! Ciasto do pizzy bez obaw można zamrozić i tym samym zachować je na później. Jak należy to zrobić?

Jak zamrozić ciasto na pizzę?

W przypadku ciasta domowej roboty, najlepiej zamrozić je zaraz po wyrobieniu i uformowaniu w gotową na jedną porcję kulkę. Tak przygotowane ciasto możemy wsadzić do pojemnika i szczelnie go zamknąć lub do torebki foliowej, z której przed wsadzeniem do zamrażalnika należy odprowadzić powietrze.

Jak odmrozić ciasto na pizzę?

Na odmrożenie ciasto domowej roboty potrzebuje około 12 godzin, dlatego dobrze wyjąć je z zamrażarki na noc. Podczas rozmrażania najlepiej, aby ciasto było w lodówce, a przed przygotowaniem dobrze wyjąć je wcześniej i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 30 minut. 

Pasjonatka słowa pisanego i dobrych książek. Pracuje jako redaktorka i dziennikarka. Prywatnie z przyjemnością dba o domową przestrzeń, uprawia rośliny - od kolendry, po orchidee, a także próbuje grać na pianinie.
Aleksandra Tabak
Polecane artykuły
Gotowanie

Jak wykorzystać warzywa na patelnię? Dwa sposoby!

Kupujesz często gotowe warzywa na patelnię? Zobacz, jak możesz je wykorzystać na dwa sposoby!
Czytaj więcej
Gotowanie

Mrożone owoce - co z nich przygotować?

Masz zamrożone owoce? Możesz je wykorzystać w łatwy sposób w deserach, ale nie tylko!
Czytaj więcej
Gotowanie

3 przekąski z ciasta francuskiego

Chcesz przygotować szybką przekąskę? Postaw na ciasto francuskie!
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *