Gotowanie

Czy można mrozić ciasto do pizzy?

Czy można mrozić ciasto do pizzy?
Photo form: PxHere

Przygotowując domową pizzę czasem może nam wyjść nieco więcej ciasta. Co wówczas zrobić z nadmiarem? Czy ciasto do pizzy można mrozić? Odpowiadamy!

Tak! Ciasto do pizzy bez obaw można zamrozić i tym samym zachować je na później. Jak należy to zrobić?

Jak zamrozić ciasto na pizzę?

W przypadku ciasta domowej roboty, najlepiej zamrozić je zaraz po wyrobieniu i uformowaniu w gotową na jedną porcję kulkę. Tak przygotowane ciasto możemy wsadzić do pojemnika i szczelnie go zamknąć lub do torebki foliowej, z której przed wsadzeniem do zamrażalnika należy odprowadzić powietrze.

Jak odmrozić ciasto na pizzę?

Na odmrożenie ciasto domowej roboty potrzebuje około 12 godzin, dlatego dobrze wyjąć je z zamrażarki na noc. Podczas rozmrażania najlepiej, aby ciasto było w lodówce, a przed przygotowaniem dobrze wyjąć je wcześniej i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 30 minut. 

Pasjonatka dobrych książek. Pracuje jako redaktorka i dziennikarka. Prywatnie z przyjemnością dba o domową przestrzeń, uprawia rośliny - od kolendry, po orchidee, a także próbuje grać na pianinie.
Aleksandra Tabak
Polecane artykuły
Gotowanie

Domowe sposoby na przeziębienie

Dopadło Cię przeziębienie, ale wolałbyś się leczyć domowymi sposobami? Sprawdź nasze sposoby na walkę z przeziębieniem, a gwarantujemy Ci, że nie wrócisz do leków dostępnych w aptekach!
Czytaj więcej
Gotowanie

Czego nie można mrozić? Lista produktów spożywczych

Lista produktów, które nigdy nie powinny być mrożone – sprawdź, czy znasz wszystkie.
Czytaj więcej
Gotowanie

Jakie produkty zawierają gluten? Podpowiadamy!

Lista produktów, które zawierają gluten – dowiedz się, czego lepiej unikać.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *