Gotowanie

Czy można mrozić ciasto do pizzy?

Czy można mrozić ciasto do pizzy?
Photo form: PxHere

Przygotowując domową pizzę czasem może nam wyjść nieco więcej ciasta. Co wówczas zrobić z nadmiarem? Czy ciasto do pizzy można mrozić? Odpowiadamy!

Tak! Ciasto do pizzy bez obaw można zamrozić i tym samym zachować je na później. Jak należy to zrobić?

Jak zamrozić ciasto na pizzę?

W przypadku ciasta domowej roboty, najlepiej zamrozić je zaraz po wyrobieniu i uformowaniu w gotową na jedną porcję kulkę. Tak przygotowane ciasto możemy wsadzić do pojemnika i szczelnie go zamknąć lub do torebki foliowej, z której przed wsadzeniem do zamrażalnika należy odprowadzić powietrze.

Jak odmrozić ciasto na pizzę?

Na odmrożenie ciasto domowej roboty potrzebuje około 12 godzin, dlatego dobrze wyjąć je z zamrażarki na noc. Podczas rozmrażania najlepiej, aby ciasto było w lodówce, a przed przygotowaniem dobrze wyjąć je wcześniej i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 30 minut. 

Pasjonatka dobrych książek. Pracuje jako redaktorka i dziennikarka. Prywatnie z przyjemnością dba o domową przestrzeń, uprawia rośliny - od kolendry, po orchidee, a także próbuje grać na pianinie.
Aleksandra Tabak
Polecane artykuły
Gotowanie

Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej

Jakie dania Włosi przygotowują najczęściej? Przeczytaj artykuł, by się zainspirować!
Czytaj więcej
Gotowanie

Koktajl truskawkowy - 5 przepisów

Marzysz o pysznym truskawkowym koktajlu w upalne dni? Koniecznie sprawdź nasze przepisy!
Czytaj więcej
Gotowanie

Małe akcesoria ułatwiające gotowanie

Przeczytaj i dowiedz się, jakie akcesoria przydadzą się w kuchni. Z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *