Gotowanie

Czego nie można mrozić? Lista produktów spożywczych

Bozhin Karaivanov/unsplash.com

Mrożenie to jedno z najskuteczniejszych rozwiązań, aby zachować świeżość produktów na dłuższy czas.

Jednak istnieją produkty, których pod żadnym pozorem nie powinniśmy wkładać do zamrażalnika.

Dlaczego warto mrozić produkty?

Mrożenie jest prostym sposobem na konserwowanie jedzenia oraz spokojne przechowywanie nawet przez długi czas. Co więcej, proces mrożenia w większości przypadków zachowuje smak i zapach, a nawet wartości odżywcze produktów. Nie jest to proces czasochłonny i nie wymaga stosowania żadnych dodatkowych konserwantów

Chociaż w większości przypadków mrożenie pozwala zachować trwałość na dłużej, istnieje też grupa produktów, których mrozić wręcz nie powinniśmy. Jakie to jedzenie?

Lista produktów, których nie wolno mrozić!

Świeże warzywa z dużą zawartością wody

Wiele rodzajów świeżych warzyw tuż po rozmrożeniu może wyglądać na zgniłe. Należą do nich przede wszystkim ogórki czy rzodkiew. Warzywa te mogą po wyjęciu z zamrażarki nie być zdatne do spożycia. Podobnie wygląda mrożenie w przypadku niektórych ziół.

Inne warzywa, jak pomidory, ale też cukinia, nie powinny być mrożone, bo po wyjęciu z zamrażarki nie smakują tak, jak świeże. Jednak nie należy się tym martwić, ponieważ wciąż można je wykorzystać do zup czy sosów.

Jajka

Mrożenie wpływa również negatywnie na gotowane jajko. Po odmrożeniu traci swoją konsystencję, jest twarde i gumiaste. Nie powinno się też mrozić surowego jajka w skorupce, bo pęknie i wyleje się.

Jednak w przypadku świeżych jajek jest pewien sposób. Można je zamrozić, używając do tego pojemniczków. Najlepszy efekt uzyskamy, oddzielając białka od żółtek przed mrożeniem.

Już raz mrożone i rozmrożone produkty

Ze względu na żywotność bakterii, nie wolno ponownie mrozić już raz rozmrożonych produktów i potraw, a w szczególności mięsa i lodów. Zamrażanie nie zabije drobnoustrojów, będących w jedzeniu. Kiedy rozmrażamy żywność, drobnoustroje szybko się namnażają. 

Dlatego, aby nie szkodzić swojemu zdrowiu, nie powinno się mrozić produktów ponownie. Jest jeden wyjątek, rozmrożony produkt można ponownie zamrozić po obróbce termicznej.

Gotowany ryż, makaron, ziemniaki

Wskazane produkty zaraz po rozmrożeniu tracą walory smakowe. Dodatkowo zmianie ulega też konsystencja: ziemniaki, stają się suche, makaron zaś rozmięka. 

Majonez i śmietana

Po rozmrożeniu tracą one swoją jednolitą konsystencję, rozwarstwiają się. Podobnie ma się proces mrożenia mleka, jogurtów czy kremów na bazie właśnie śmietany czy masła. Nie powinno się też mrozić sałatek czy innych dań z dodatkiem majonezu.

Owoce z dużą zawartością wody

Kryształki lodu, pojawiające się podczas mrożenia w wypadku takich owoców jak pomarańcze, grejpfruty, winogrona i arbuz, uszkadzają ich struktury. W wyniku tego procesu owoce tracą swoja jędrność. Z kolei banany, kiwi i awokado ciemnieją i są nieapetyczne po odmrożeniu. Jednak są nadal możliwe do spożycia i wykorzystania, np. w koktajlach. 

Dania z dodatkiem żelatyny

Ze względu na to, że galaretka w trakcie procesu mrożenia staje się mętna i wodnista nie jest wskazane jej mrożenie.

Miękkie sery

Puszystość i intensywność smaku to charakterystyczne cechy serka śmietankowego czy ricotty. Jednak po zamrożeniu tracą one swoją konsystencję i rozwarstwiają się. Również mrożenie twardych serów żółtych nie jest wskazane, ponieważ stają się wysuszone i dlatego kruszeją.

Zdj. główne: Bozhin Karaivanov/unsplash.com

Dziennikarka, animatorka kultury, autorka książek. Miłośniczka dobrej literatury, kuchni oraz muzyki. Pasjonatka podróży oraz nauki języków obcych. Jako córka morza, zakochana w marynistycznych aranżacjach wnętrz oraz w stylu loftowym. W życiu i w sferze duchowej niczym kot chodzi swoimi drogami.
Polecane artykuły
Gotowanie

W poszukiwaniu wyjątkowych smaków: Ciastka i ciasteczka

Zapach świeżo upieczonych ciastek i ciasteczek kusi każde podniebienie. Odkryj bogatą ofertę  i zaspokój swoje słodkie zachcianki.
Czytaj więcej
Gotowanie

Kawa: Historia, rodzaje i sposoby parzenia aromatycznego napoju

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, cieszący się ogromną popularnością ze względu na swoje pobudzające właściwości i niepowtarzalny smak.
Czytaj więcej
Gotowanie

Jak zmniejszyć ilość wyrzucanych produktów spożywczych w kuchni

Zmniejszenie ilości wyrzucanych produktów spożywczych w kuchni to ważny krok w kierunku redukcji marnotrawstwa żywności i ochrony środowiska naturalnego. Około jedna trzecia żywności produkowanej na świecie jest marnowana, a wyrzucenie jedzenia przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych, co ma negatywny wpływ na klimat. Jednak, istnieją proste sposoby, aby zmniejszyć ilość wyrzucanych produktów spożywczych w kuchni.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *