Gotowanie

Co można przyrządzić na kuchennym grillu?

Artykuł sponsorowany

Przyjście jesieni oznacza niestety koniec sezonu grillowego, jaki znamy z ciepłych miesięcy. Nie oznacza to jednak, że trzeba zrezygnować z ulubionych potraw przyrządzanych na grillu. Nowoczesne grille elektryczne mogą być z powodzeniem używane w zamkniętym pomieszczeniu w bezpieczny sposób. Dzięki temu możesz cieszyć się smakami lata przez cały rok! Poznaj kilka naszych przepisów, jakie możesz przygotować na kuchennym grillu elektrycznym.   

Karkówka z grilla   

Listę przepisów należy zacząć od absolutnego grillowego klasyka, czyli od karkówki. Dobrej jakości mięso wieprzowe umyj i osusz, a następnie pokrój je na plastry o grubości mniej więcej 4-5 cm. Marynata na grilla nie służy tylko do tego, by nadać mięsu smak, lecz także, żeby zabezpieczać je przed spaleniem, dlatego marynowanie karkówki jest konieczne. Do marynaty będziesz potrzebować oleju rzepakowego, łyżeczki płynnego miodu, dwóch łyżek ostrej musztardy oraz odrobiny octu jabłkowego. Miksturę należy doprawić wędzoną papryką, czosnkiem i cebulą, pieprzem, solą i ulubionymi ziołami. Mięso powinno marynować się co najmniej przez kilka godzin, by nabrało jak najwięcej smaku. Grill elektryczny, który kupisz na stronie https://sklep.mpm.pl/pl/3-kuchnia rozgrzej do wysokiej temperatury i opiekaj karkówkę do miękkości. Możesz podawać ją z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką lub kiszoną kapustą.   

Grillowany bakłażan   

Sezon na bakłażany jest teraz w pełni, dlatego warto z niego skorzystać i przygotować grillowane “steki” z bakłażana. Warzywo pokrój na grube plastry i posyp z obu stron odrobiną soli. Poczekaj chwilę, aż bakłażan puści sok i w ten sposób pozbędzie się gorzkiego posmaku. Zetrzyj dokładnie wilgoć z plastrów i natnij je w kratkę, podobnie jak kiełbasę na grilla. Natrzyj bakłażana marynatą z oliwy, wędzonej papryki, sosu sojowego, ziół i czosnku, a następnie grilluj przez kilka minut po każdej stronie. Tak przygotowanego bakłażana możesz podawać z sałatką grecką lub ziemniaczaną.   

Banany w boczku  

Ten przepis brzmi dość zaskakująco i może być kontrowersyjny, jednak to połączenie smaków to absolutny strzał w dziesiątkę! Banany w boczku to bardzo łatwe w przygotowaniu, szybkie i tanie danie z grilla. Wystarczy owinąć banany plastrami wędzonego na zimno boczku i ułożyć je na grillu do czasu, aż boczek stanie się rumiany i chrupiący. Banan pod wpływem ciepła stanie się miękki i bardzo słodki, z kolei chrupiący, słony boczek zrównoważy słodycz i nada potrawie wytrawnego smaku. Tak podane banany, o dziwo, smakują fantastycznie z delikatną, łagodną musztardą, na przykład miodową. Jeśli lubisz nietypowe i zaskakujące połączenia smakowe, koniecznie musisz wypróbować ten przepis!   

Grillowany ser  

Nie ma nic bardziej apetycznego, niż ciepły, rozpływający się w środku camembert z grilla podany z żurawiną i pieczywem czosnkowym. Taki ser możesz bardzo łatwo przygotować w domu na grillu elektrycznym. Aby uniknąć przypalenia czy przyklejenia się sera do powierzchni grzewczej, wyłóż urządzenie papierem do pieczenia lub folią aluminiową, dzięki temu z łatwością przeniesiesz gotowy camembert na talerz bez uszkadzania go. Grillowany ser fantastycznie smakuje z sosem żurawinowym lub, w wersji całkowicie wytrawnej, z sosem tatarskim.   

Fot.: RitaE/pixabay.com

Nie tylko lubi pisać o ogrodzie i domu, ale także się nim zajmować. Często podejmuje się rozmaitych zmian we własnym mieszkaniu, łącząc różne style. Kiedy tylko może, wyjeżdża na Mazury, by cieszyć się bliskością przyrody.
Aleksandra Nowak
Polecane artykuły
Gotowanie

Jakie zupy warto przygotować na obiad?

Szukasz pomysłu na pyszne zupy idealne na obiad? Oto kilka propozycji do wykorzystania!
Czytaj więcej
Gotowanie

Rozgrzewające leczo - najlepszy przepis

Najlepszy obiad na chłodne dni? Oczywiście, że leczo. Ta popularna na Węgrzech potrawa znakomicie sprawdza się zwłaszcza jesienią oraz zimą.
Czytaj więcej
Gotowanie

Jak zrobić gofry bez laktozy i glutenu?

Jak zrobić gofry bez laktozy i glutenu? Podrzucamy kilka przepisów na słodko i wytrawnie, z wykorzystaniem różnych mąk.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *