Gotowanie

Borówka a jagoda – czym się różnią?

Wakacje to czas zbierania soczystych jagód. To najlepszy moment, by się dowiedzieć, jakie różnice występują między borówką a jagodą i który owoc lepiej wybrać. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, co jest lepsze!

Z wyglądu różnią się jedynie wielkością. Borówki amerykańskie są zauważalnie większe od jagód i odrobinę jaśniejsze. Choć są do siebie łudząco podobne, to różnice w smaku wskażemy bez zastanowienia. Mają również odmienne właściwości odżywcze i inne przeznaczenie w kuchni. 

Podobieństwa i różnice

Ciekawostką jest, że prawdziwa nazwa jagody to borówka czernica, natomiast borówka amerykańska to borówka wysoka. To niezbity dowód na to, że to owoce pochodzące z innych gatunków. 

Różnice przede wszystkim zauważymy w kształcie owoców. Borówka amerykańska jest większa, nie ma idealnie okrągłego kształtu, a w jej wnętrzu kryje się jasny miąższ. Jagody są drobne, o ciemnym zabarwieniu z fioletowym miąższem. To właśnie jagody sprawiają, że po ich zjedzeniu mamy zabarwione dłonie, język, palce czy zęby. Dzięki ciemnofioletowej barwie ciasta z jagodami są efektowne. 

Drobne owoce borówki czernicy są słodko-kwaśne w smaku. Borówka amerykańska jest dużo słodszym owocem i jest chętniej wybierana przez dzieciaki. 

Zwróć szczególną uwagę na to, jakie owoce zbierasz. Do czarnej jagody łudząco podobna jest wilcza jagoda. Poznasz ją po tym, że wyrasta na krzakach o wysokości 1,5 metra. Owoce wilczej jagody są odrobinę większe od czarnej jagody i silnie trujące, tak samo jak każda część rośliny. Zjedzenie ich w większej ilości może doprowadzić nawet do śmierci! Każdy organ wilczej jagody jest trujący, jednak największa ilość trującej substancji znajduje się w korzeniach i owocach. Owoce zawierają wysokie stężenie atropiny, natomiast reszta organów – hioscyjaminy.

Właściwości odżywcze jagody i borówki

Z pewnością borówka amerykańska i czarna jagoda są owocami wartymi uwagi. Owoce czarnej jagody przyczyniają się do poprawy poziomu cukru we krwi i redukują ilość cholesterolu oraz wykazują działanie antybakteryjne. Ponadto jagody bogate są w błonnik, witaminę C, B, A oraz kwas foliowy.

Borówka amerykańska to źródło antyoksydantów, błonnika, witaminy C czy kwasu foliowego. Wykazuje działanie antybakteryjne oraz używana jest przy produkcji kosmetyków.

Wykorzystanie owoców w kuchni

Dzięki różnym smakom owoce wykorzystywane są do tworzenia odmiennych dań. Jagód najczęściej używamy do produkcji pierogów, makaronów z serem i jagodami, jagodzianek drożdżowych czy ciast. Ciasta na zimno z dodatkiem jagód czy zwykłe ciasto drożdżowe z dżemem jagodowym to tylko niektóre ze słynnych dań popularnych w kuchni polskiej. 

Jagody są świetnym owocem do produkcji przetworów. Dżemy jagodowe mogą w spiżarni stać kilka lat, a ich smak z pewnością Cię nie zawiedzie. 

Borówki będą idealnym składnikiem tarty z serem czy puddingu. Dobrze się sprawdzą jako dodatek do naleśników, przekąska dla dzieci czy ozdoba ciasta. Z powodzeniem możesz oba owoce wykorzystać do stworzenia kompotów czy nalewek. Co więcej, jedząc borówki, możesz być spokojna o czystość swojego ubrania. W przeciwieństwie do jagód plamy z borówek zmywają się dużo prościej.

Przeczytaj też: https://singlezone.pl/gotowanie/3-pomysly-na-potrawy-z-cukinii/

Zdjęcie główne: Meadowphoto/pixabay.com

W 2018 roku wydała swój tomik poezji, podsumowujący jej 10- letnią przygodę z poezją. Od kilkunastu lat nieprzerwanie gra na skrzypcach i altówce, szkoląc się pod okiem zawodowców. Inspirują ją nietypowe aranżacje wnętrz, z wykorzystaniem motywów florystycznych. Uwielbia niesztampowe rozwiązania wtórne użycie produktów.
Paula Kowalczyk
Polecane artykuły
Gotowanie

Kurczak z warzywami – 5 prostych potraw

Sprawdź, jak przyrządzić kurczaka z warzywami w ciekawy sposób. Smaczne pomysły na popularne danie!
Czytaj więcej
Gotowanie

Jakie zupy warto przygotować na obiad?

Szukasz pomysłu na pyszne zupy idealne na obiad? Oto kilka propozycji do wykorzystania!
Czytaj więcej
Gotowanie

Co można przyrządzić na kuchennym grillu?

Sezon grillowy dobiegł już końca, ale nie oznacza to wcale, że nie możesz już cieszyć się smakiem ulubionych potraw z grilla. Przedstawiamy kilka pomysłów na proste i ciekawe potrawy, które możesz przygotować na domowym grillu elektrycznym.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *