Cukinia to zdrowe, ale często niedoceniane warzywo, które ma ogromny potencjał kulinarny. Możemy zrobić z niej niemal wszystko. Oto nasze 3 pomysły na pyszne dania z cukinią w roli głównej.
Faszerowana kurczakiem cukinia
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- duża pierś z kurczaka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 200 g. sera mozzarella lub parmezan
- sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
- olej
Wykonanie:
Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć. Z miąższu wyjąć duże pestki, pokroić. Cebulę, czosnek i kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy je na patelni. Dodajemy miąższ z cukinii oraz pokrojone w kostkę pomidory i przyprawiamy wedle uznania. Na koniec dodajemy połowę sera. Przekładamy farsz do wydrążonej cukinii. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez ok. 40 minut. Pod koniec czasu posypujemy pozostałą częścią sera.
Cukinia z grilla
Składniki:
- średnia cukinia
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- mielony pieprz ziołowy, sól, słodka papryka mielona i zioła prowansalskie
Wykonanie:
Cukinię kroimy w plastry ok. 1 cm. Przekładamy do miski. Skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami wedle uznania i mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy. Zostawiamy na ok. godzinę. Następnie kładziemy na grill i pieczemy ok kwadrans, zmieniając strony.
Mini pizze z cukinii
Składniki:
- cukinia
- szynka
- sos pomidorowy
- ser żółty lub mozzarella
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Cukinię kroimy w plastry ok. 1,5 cm. Smarujemy sosem pomidorowym i oprószamy ziołami prowansalskimi. Kładziemy szynkę i posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut.