Pyszne, soczyste burgery prosto z Ameryki są marzeniem wielu smakoszy barowej kuchni. Najsłynniejszą na świecie kanapkę można zrobić w kilka chwil w domowym zaciszu. Na pewno będzie smakowało każdemu domownikowi.
Burger, czyli najsłynniejsza amerykańska kanapka wywodzi się z Hamburga. Potrawę tą wymyślił garncarz Fletcher Davis w 1904 roku. Przyrządził on siekane kotlety z wołowiny, które usmażył na grillu i podawał na grzance z dodatkiem sałaty i majonezu. Gdy wyemigrował do Ameryki i stał się właścicielem baru w Texasie, podawał tam hamburger steak, czyli hamburski kotlet.
Aby burger domowy smakował jak ten z Ameryki, potrzebna jest do niego dobrej jakości wołowina. Najlepiej na burgery nadaje się: karkówka, antrykot lub szponder. Mięso należy zmielić samodzielnie w domu. Jeśli nie masz maszynki do mielenia mięsa, to w sklepie poproś o zmienienie na miejscu. Mięso na burgery powinno być świeże i z dobrej jakości wołowiny.
Przygotuj warzywa. Cebulę obierz i pokrój w talarki, ogórka kiszonego w plasterki. Pomidora sparz, obierz ze skórki i również pokrój w plasterki. Sałatę umyj.
Przygotuj mięso, czyli dopraw je solą i pieprzem. Nie mieszaj go zbyt długo, bo podczas nakładania będzie się kleić do rąk.
Rozgrzej patelnię grillową i nalej na nią odrobinę oleju. Jeśli nie masz takiej patelni, to burgery możesz usmażyć na zwykłej patelni teflonowej. Podziel mięsną masę na cztery części i z każdej uformuj okrągły krążek. Gdy patelnia będzie rozgrzana, połóż na niej mięso. Smaż na niewielkim ogniu.
Gdy zaczniesz smażyć mięso, przygotuj drugą patelnię i usmaż na niej na złocisty kolor boczek. Wołowinę należy smażyć około 2–4 min z każdej strony. Gdy przewrócisz mięso, to na usmażoną stronę za pomocą szczypców połóż boczek. Na patelni, na której był smażony boczek, podpiecz na rumiano bułki.
Kiedy pieczywo jest już gotowe, odłóż je na deskę. Dolną część bułki polej ketchupem lub sosem. Ułóż wcześniej przygotowane liście sałaty, następnie mięso z boczkiem (po ściągnięciu z patelni należy je na chwilę odłożyć, aby odpoczęło). Następnie nałóż ogórka, pomidora i cebulkę. Przykryj drugą połową bułki.
Domowy burger jest bardzo prosty w wykonaniu, wystarczy tylko dobrej jakości mięso wołowe, bułka i dodatki, które można dowolnie modyfikować. Jeśli chcesz, możesz stworzyć wersję burgera de lux, czyli na mięso położyć podpieczony boczek, a później dobrej jakości ser żółty np. cheddar. Warto też zrobić burgera w wersji z kurczakiem.